De Giezelbaargbloazers  uit Veele.

Veele bezit een bijzonder blaasinstrument, de  Westerwoldse midwinterhoorn.

Hoe  komt het dorp er aan?

Frits, Geert, Jan en hun vrouwen uit Oud Veele deden mee  aan een midwinterhoornwandeling  in  Drenthe.

Op de terugweg zeiden ze tegen elkaar: "Dat mouten wie ook  doun."

Zij  gingen op zoek naar geschikt hout, en op hun gezaag en geklop kwamen anderen af,  die ook enthousiast raakten.

Wubbe en Harm van "Plaatselijk Belang Veele," waren daar  ook bij.

Toen  de eerste hoorns klaar waren, moest er geoefend worden.

Geert en Tiny boden hun  boerderij "Eusinghe Arve" aan als oefenruimte, waarbij Tiny haar keuken aanbood,  om na afloop gezellig na te praten onder het genot van een door haar geserveerd  kop "kovvie mit kouke."

Vanaf de eerste zaterdag in oktober tot Driekoningen  komen wij daar wekelijks bijeen om te oefenen. Als leermeester kwam Jan  Schelfhorst uit Twente naar de groep, gegroeid naar 14 mannen, die zich van de  naam "Giezelbaargbloazers uit Veele" had voorzien. Naar Saksisch gebruik zijn wij  alleen in de Adventstijd tot Driekoningen in de open lucht te  horen.

Dagblad van het Noorden, in de persoon van de journalist  Marcel Looden, besteedde 4-12-2007 uitgebreid aandacht aan ons, gevolgd door een  optreden voor RTV Noord.

Voor  verenigingen en andere organisaties verzorgen wij nu ook middag- of  avondvullende optredens waarbij demonstraties van het hoorngebruik, en verhalen  verteld worden.

Wij  besloten om op de zaterdagavond voor- of rond Driekoningen, onder de paraplu van  "Plaatselijk belang" een avondwandeling te houden, over een geheel met  waxinelichtjes en vuurkorven verlichte route langs de Giezelbaarg. Waarbij het  geluid van de hoorns is te horen en verhalenvertellers beluisterd kunnen  worden.

De  eerste wandeling was op 5-1-2008, met als startpunt de boerderij van Joling  "Arve Broers" in Oud Veele. Dit was meteen een succes en de toeloop van  wandelaars werd elk jaar groter.

De  groep bestaat nu uit 14 mannen en één vrouw, de tussentijds opgerichte  jeugdafdeling bestaat uit 2 meisjes en 1 jongen. Voor alle groepen zoeken wij  nog enthousiastelingen.

Wij  heffen geen contributie, wel vragen wij zelfwerkzaamheid. Voordat je zelf een  hoorn aanschaft of gaat maken, kun je eerst een hoorn  lenen.

Verdere inlichtingen kun je krijgen bij H. Volders,  tel. 0599-312358 en F. Koops, tel. 0599-312683 (jeugdleden) 

Contact

Nienke Kruiter-Brakels